Twierdzenie pitagorasa

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Twierdzenie pitagorasa

Post autor: Do96rotka »

Oblicz x jeżeli:
a)3²+x²=5²
b)3²+(2x)²=5²
c)(2x)²+x²=125
d)(3/2x)²+(2,5x)²=2,125
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(x^2=25=9=16\\x=4\ \ lub\ \ x=-4\)

Jeśli x to długość boku, to- oczywiście, x=4

b)
\(9+4x^2=25\\4x^2=16\\x^2=4\\x=2\ \ lub\ \ x=-2\)

Uwaga- jak wyżej
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

c)
\(4x^2+x^2=125\\5x^2=125\\x^2=25\\x=5\ \ lub\ \ x=-5\)


d)
\((\frac{3}{2}x)^2+(2,5x)^2=2,125\\2,25x^2+6,25x^2=2,125\\8,5x^2=2,125\\x^2=0,25\\x=0,5\ \ lub\ \ x=-0,5\)

Jeśli x to długość odcinka, to trzeba wziąć tylko dodatnie rozwiązanie
ODPOWIEDZ