Pole figury wyznaczonej przez funkcję i jej jednokładność

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bartek08
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 01 lut 2012, 13:50
Lokalizacja: Łódz
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Pole figury wyznaczonej przez funkcję i jej jednokładność

Post autor: bartek08 »

Oblicz pole figury wyznaczonej przez wykres funkcji y=x-2 i jej obraz w jednokadności w środku S=(0,0) i skai k=2 oraz osie układu współrzędnych.
Mógłby ktoś jeszcze w skrócie wyjaśnic co to jest ta jednokładność bo nie brałem tego jeszcze a w zadaniu to jest potrzebne ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_335.jpg
ScreenHunter_335.jpg (5.38 KiB) Przejrzano 899 razy
Pole tego wielokąta to
\(\frac{a+b}{2} \cdot h =\frac{4 \sqrt{2}+2 \sqrt{2} }{2} \cdot \frac{2}{\sqrt{2}}=6\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ODPOWIEDZ