Bryły.

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Martuch
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 08 lut 2009, 12:58

Bryły.

Post autor: Martuch »

1. Walec do wygładzenia i ubijania szosy ma średnicę równą 2 m i długość 2,5 m. Ile m^2 wygładzi i ubije ten walec, gdy obróci się w jednym kierunku 200 razy?

I do tego zadania mam właściwie tylko pytanie. Co muszę zrobić kiedy wyliczę już pole powierzchni bocznej? Mam to pomnożyć razy 200, bo coś za proste to mi się wydaje?

2. Promień Ziemi jest rózny 6370 km, a morza i oceany zajmują powierzchnię równą361 mln km^2. Oblicz z dokładnością do jedności, jaki procent powierzchni Ziemi zajmują lądy.
(to próbowałam robić kilka razy, ale za każdym razem wychodził mi inny winik).

Z góry dzięki za pomoc ;)
qennie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 cze 2012, 01:03
Płeć:

Re: Bryły.

Post autor: qennie »

Zadanie 2

\(P = 4 \cdot \pi \cdot r^2

P = 4 \cdot \pi \cdot (6370km)^2

P = 4 \cdot \pi \cdot 40576900 km^2

P = 162307600 \pi km^2\)


(przyjmujemy, że \(\pi = 3,14\) )

\(P = 509645864 km^2\)

teraz możemy wyliczyc procenty:


\(509645864 km^2 - 100%
361000000km^2 - x\)


mnożymy na skos, więc otrzymujemy co następuje:

\(509645864 \cdot x = 361000000 \cdot 100%

x = \frac{36000000000}{509645864} %

x = 71 %\)


wynik oczywiście w przybliżeniu.

Zadanie 1

korzystamy ze wzoru:

\(P_p\ = 2 \pi rh

P_p\ = 2 \cdot \pi \cdot 1 \cdot 2,5

P_p\ = 5\pi m^2

P_p\ = 15,76 m^2\)


i oczywiście mnożymy otrzymaną (w przybliżeniu do dwóch miejsc po przecinku) wartosc przez 200:

\(15,76m^2 \cdot 200 = 3152 m^2\)

mam nadzieję, że pomogłam :)
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Bryły.

Post autor: Matematyk_64 »

Zad 1) Malutka korekta :)
\(5 \pi \approx 15,708\)
Stąd
\(P \approx 3142 m^2\)

Zad 2) Chodziło o to jaki procent zajmują lądy.
Po wyliczeniach
\(x \approx 29%\)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
ODPOWIEDZ