Parametr m

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Parametr m

Post autor: Jerry »

pinkfl33 pisze: 27 mar 2023, 10:49 Pytam się ...
Jeśli pytasz nas, to
Jerry pisze: 26 mar 2023, 22:13 \(\ldots\begin{cases}(x_1+1)( x_2+1)<0\\(x_1-2)( x_2-2)<0\end{cases}\ldots\)
\((x_1+1)( x_2+1)=x_1x_2+(x_1+x_2)+1={c\over a}+{-b\over2}+1=\ldots\)
Analogicznie
\((x_1-2)( x_2-2)=x_1x_2-2\cdot(x_1+x_2)+4={c\over a}-2\cdot{-b\over2}+4=\ldots\)

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1506
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 399 razy

Re: Parametr m

Post autor: janusz55 »

Suma pierwiastków nic nie wnosi do rozwiązania i jak pisałem jest zbyteczna.

Różnica pierwiastków, którą przedstawiłem jest pomocna wtedy, gdy w treści zadań z parametrem jest podana jej wartość.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Parametr m

Post autor: Jerry »

janusz55 pisze: 27 mar 2023, 12:44... jak pisałem jest zbyteczna.
Dla ścisłości: "pisaliśmy"

Pozdrawiam
pinkfl33
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 26 mar 2023, 22:43
Podziękowania: 1 raz

Re: Parametr m

Post autor: pinkfl33 »

Jerry napisał, że w drugim będzie trudno skorzystać z wzorów Viete'a no ale się da. Sedno mojego pytania to czy da się to zrobić żeby to było zgodne z założeniami. Zawsze w tego typy zadaniach uwzględnia się dwa warunki iloczyn i sumę pierwiastków. I nie rozumiem dlaczego wystarczy tutaj iloczyn pierwiastków. Jeszcze proszę żeby Jerry wyjaśnił mi co to znaczy
aby -1 i -2 rozdzielały pierwiastki
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1506
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 399 razy

Re: Parametr m

Post autor: janusz55 »

Na przykład w zadaniach: " dla jakich wartości parametru \( m \) dane równanie kwadratowe ma pierwiastki jeden dodatni i drugi ujemny" ?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1506
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 399 razy

Re: Parametr m

Post autor: janusz55 »

Po co formułować dodatkowe wyrażenia skoro są one niepotrzebne - nic nie wnoszą do rozwiązania. Doceniam Twoje zaangażowanie w rozwiązywaniu zadań z równań kwadratowych z parametrem.

Gdybyś chciał całościowo pogłębić wiedzę z tego tematu, proponuję małą książeczkę: Pana dr Adama Żwirbla. BŁYSKAWICZNY KURS PRZYGOTOWAWCZY Z MATEMATYKI cz. III - rozwiązywanie różnych typów równań i nierówności.

Autor w sposób przystępny syntetycznie ujmuje warianty równań i nierówności kwadratowych z parametrem.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1506
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 399 razy

Re: Parametr m

Post autor: janusz55 »

Przyjrzyjmy się rozwiązaniu zadania, które wywołało burzliwą dyskusję.

Metoda pierwsza
wynikająca z położenia pierwiastków funkcji kwadratowej \( f(x) \) względem liczb \( -1, 2,\)

\( a = 1 >0 \)

\( \Delta = [-(3m+5)]^2 - 4\cdot 1 \cdot (2m-7) = 9m^2 +30m +25 -8m + 28 = 9m^2 +22m +53> 0, \ \ m\in \rr. \)

\( \begin{cases} f(-1)< 0 \\ f(2) <0 \end{cases}\)

Podstawiając liczby \( -1 , 2 \) otrzymujemy układ nierówności

\(\begin{cases} m\in \rr \\ (-1)^2 -(3m+5)(-1)+2m-7 < 0 \\ 2^2 - (3m+5)(2)+2m-7 <0 \end{cases} \)

Stąd

\( \begin{cases} m\in \rr \\ 1+3m +5 +2m-7 = 5m -1 <0 \\ 4 -6m -10 +2m-7 = -4m -13 <0 \end{cases} \)

\( \begin{cases} m \in \rr \\ m< \frac{1}{5} \\ m> -\frac{13}{4} = -3\frac{1}{4} \end{cases}\)

Jeśli zobrazujemy ten układ nierówności na osi \( 0x, \) to zauważymy, że wspólnym przedziałem dla którego ten układ jest spełniony jest \( \left (-3\frac{1}{4}, \ \ \frac{1}{5} \right). \)

Metoda druga wynikająca z odległości pierwiastków równania kwadratowego \( x_{1}, x_{2} \) od liczb dpowiednio \( -1, 2.\)

Ta metoda jak zauważył Jerry jest trudna do zrealizowania w tym zadaniu , bo otrzymujemy pierwiastki równania kwadratowego różnych znaków z różnymi współczynnikami. Trudno jest więc stworzyć ich sumę dla wzoru Viete'a.

Dla osób, które nie znają metody pierwszej ale, wiedzą jak rozwiązuje się równania kwadratowe za pomocą delty, pozostała metoda tradycyjna - obliczenia pierwiastków równania i utworzenia nierówności:

\( \begin{cases} \Delta >0 \\ x_{1} < -1 \\ x_{2} < 2 \end{cases} \)

\( \begin{cases} m\in \rr \\ x_{1} = \frac{-b -\sqrt{\Delta}}{2a} = \frac{3 m +5 - \sqrt{9m^2+22m +53}}{2} < -1 \\ x_{2} = \frac{-b +\sqrt{\Delta}}{2a} = \frac{3 m +5 + \sqrt{9m^2+22m +53}}{2} < 2 \end{cases} \)

Mnożąc obie strony tych przez \( 2 \)

\( \begin{cases} m\in \rr \\ 3 m +5 - \sqrt{9m^2+22m +53} < - 2 \\ 3 m +5 + \sqrt{9m^2+22m +53} < 4 \end{cases} \)

Porządkując:

\( \begin{cases} m\in \rr \\ \sqrt{9m^2+22m +53} > (3m+7) \\ \sqrt{9m^2+22m +53} < -( 3m+1)\end{cases} \)

Podnosząc do kwadratu:

\( \begin{cases} m\in \rr \\ 9m^2 +22m +53 > 9m^2 + 42m + 49 \\ 9m^2 +22m +53 > 9m^2 +6m +1 \end{cases}\)

\( \begin{cases} m\in \rr \\ -20m > -4 \\ 16m > -52 \end{cases} \)

\( \begin{cases} m\in \rr \\ m < \frac{-4}{-20} = \frac{1}{5} \\ m> -\frac{52}{16} = -\frac{13}{4} = -3\frac{1}{4} \end{cases}.\)

\( m \in \left( -3\frac{1}{4}, \ \ \frac{1}{5} \right).\)
Ostatnio zmieniony 27 mar 2023, 21:42 przez janusz55, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Parametr m

Post autor: Jerry »

Muszę Cię powiadomić, że działam no forum w miarę możliwości czasowych i robię to non profit - ponaglanie przez PW jest irytujące....
pinkfl33 pisze: 27 mar 2023, 13:45 Jerry napisał, że w drugim będzie trudno skorzystać z wzorów Viete'a no ale się da.
Napisałem również, że warunek nie prowadzi do poprawnego rozwiązania. Możesz jednak próbować.
pinkfl33 pisze: 27 mar 2023, 13:45 Zawsze w tego typy zadaniach uwzględnia się dwa warunki iloczyn i sumę pierwiastków. I nie rozumiem dlaczego wystarczy tutaj iloczyn pierwiastków.
Zawsze? To często! A co z rozstrzyganiem pierwiastków różnych znaków? Wystarczy: \(x_1\cdot x_2<0\) :idea:
pinkfl33 pisze: 27 mar 2023, 13:45 Jeszcze proszę żeby Jerry wyjaśnił mi co to znaczy
aby -1 i -2 rozdzielały pierwiastki
Po prostu: \(x_1< -1<2<x_2\)

Pozdrawiam
PS. W wątku pojawiły się wszelkie możliwe sugestie, wg mnie - wystarczy. Wątek zamykam i czyszczę ze spamu!

[edited] janusz55 się rozwinął... ostatnia metoda jest dosyć wątpliwa formalnie - potęgujesz bez potrzebnych założeń o nieujemności stron nierówności - lepiej nie propagować tej metody!
Zablokowany