wartość najmniejsza

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

wartość najmniejsza

Post autor: BarT123oks »

Wyznacz \(k\) tak, aby suma kwadratów pierwiastków rzeczywistych równania \(x^2+kx=k-3\) osiągała wartość najmniejszą
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Re: wartość najmniejsza

Post autor: nijak »

\(1^ \circ \ \Delta >0\)
\(2^ \circ x_1^2+x_2^2= \frac{b^2-2ac}{a^2} \) i wyznacz najmniejszą wartość funkcji\( \ 2^ \circ \ f(k)\) określonej na zbiorze \(\ 1 ^\circ k \in ( ?) \)

Pozdrawiam
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
ODPOWIEDZ