Zadanie dot. dzielenia wielomianów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
edytka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 15 kwie 2009, 20:30
Podziękowania: 6 razy

Zadanie dot. dzielenia wielomianów

Post autor: edytka »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania:
Podaj przykład takiego wielomianu W(x), aby w wyniku podzielenia go przez wielomian P(x) = x2 + 3x + 1 otrzymać resztę, która jest wielomianem stopnia zero.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Reszta jest wielomianem stopnia zero, czyli jest liczbą. Przykładem takiego wielomianu jest sam wielomian P(x), albo na przyklad \(W(x)=x^2+3x+7\). Może być też \(W(x)=(x-5)(x^2+3x+1)+4\)
edytka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 15 kwie 2009, 20:30
Podziękowania: 6 razy

Post autor: edytka »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ