rownania homograficzne i wymierne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karrol
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 28 lis 2008, 23:12

rownania homograficzne i wymierne

Post autor: karrol »

moglby mi ktos lopatologicznie wytlumaczyc rownania wymierne i homograficzne ?

z homograficznych 2 przyklady np.

\((1)/(x-6)=0\)

\((k-3)/(k-6)=0\)

a z rownosci wymiernych

\((x^2-3x+2)/(x-1)=0\)

mi sie wydaje ze powinno napoczatku wyliczy ze mianownik nie mzoe byc 0 czyli np w przykladzie 1 x musi byc rozny od 6 i pozniej przyrownac oba rownania do 0 ... ale nie jestem pewny , licze na wasza pomoc
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

musisz okreslic dziedzine, dziedzina pierwszego R\6 (mianownik rozny od zero)
teraz mnozysz przez mianownik i juz jest prosto...

jezeli wyszlo by rozwiazanie 6 to je wyrzucasz...

w [pierwszym jednak wyjdzie sprzecznosc, wykres takiej funkcji nigdy nie przecina OX

w drugim jest juz rozw
ODPOWIEDZ