równania trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

równania trygonometryczne

Post autor: BarT123oks »

1) \(2\cos x\tg x-{2\sqrt3\over3}\cos x+\sqrt3\tg x=1,\ x\in [-\pi;\pi]\)
2) \(\cos x+|\cos x|=\sin2x,\ x \in [0,2\pi]\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2023, 15:40 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: równania trygonometryczne

Post autor: Jerry »

BarT123oks pisze: 28 sty 2023, 21:52 2) \(\cos x+|\cos x|=\sin2x,\ x \in [0,2\pi]\)
\[\begin{cases}\cos x<0\\ \sin2x=0\end{cases}\vee\begin{cases}\cos x\ge0\\ 2\cos x=2\sin x\cos x\end{cases}\\
\begin{cases}\cos x<0\\ \sin x=0\vee \cos x=0\end{cases}\vee\begin{cases}\cos x\ge0\\ \cos x=0\vee \sin x=1\end{cases}\\
\cos x=-1\vee \cos x =0\\
x=\pi\vee (x={\pi\over2}\vee x={3\pi\over2})\]
Pozdrawiam
PS. graficznie
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: równania trygonometryczne

Post autor: Jerry »

BarT123oks pisze: 28 sty 2023, 21:52 1) \(2\cos x\tg x-{2\sqrt3\over3}\cos x+\sqrt3\tg x=1,\ x\in [-\pi;\pi]\)
Dla \(\cos x\ne 0\) mamy
\[2\cos x\left(\tg x -{\sqrt3\over3}\right)+\sqrt3\left(\tg x -{\sqrt3\over3}\right)=0\\
\tg x ={\sqrt3\over3}\vee \cos x=-{\sqrt3\over2}\\
(x=-{5\pi\over6}\vee x={\pi\over6})\vee (x=-{5\pi\over6}\vee x={5\pi\over6})\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ