Wykaż, że
\(\dfrac{2\sin13-\sin26}{2\sin13+\sin26} = \tg^26,5\)
trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
trygonometria
Ostatnio zmieniony 22 sty 2023, 14:58 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex].
Powód: Poprawa wiadomości: cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex].
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: trygonometria
Niech \(13=x\). Wtedy
\(L_T=\dfrac{2\sin x-\sin2x}{2\sin x+\sin2x}=\dfrac{2\sin x(1-\cos x)}{2\sin x(1+\cos x)}=
\dfrac{\cos^2{x\over2}+\sin^2{x\over2}-\cos^2{x\over2}+\sin^2{x\over2}}{\cos^2{x\over2}-\sin^2{x\over2}+\cos^2{x\over2}+\sin^2{x\over2}}=\dfrac{2\sin^2{x\over2}}{2\cos^2{x\over2}}=P_T\)
Pozdrawiam
\(L_T=\dfrac{2\sin x-\sin2x}{2\sin x+\sin2x}=\dfrac{2\sin x(1-\cos x)}{2\sin x(1+\cos x)}=
\dfrac{\cos^2{x\over2}+\sin^2{x\over2}-\cos^2{x\over2}+\sin^2{x\over2}}{\cos^2{x\over2}-\sin^2{x\over2}+\cos^2{x\over2}+\sin^2{x\over2}}=\dfrac{2\sin^2{x\over2}}{2\cos^2{x\over2}}=P_T\)
Pozdrawiam