dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

dowód

Post autor: BarT123oks »

\[4 x^2+2 y^2-2\sqrt{3} x-6 y-2 x y+14\geqslant 0\]
Ostatnio zmieniony 15 sty 2023, 14:58 przez grdv10, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Do zapisu wzorów matematycznych używaj LaTeX-a.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: eresh »

BarT123oks pisze: 15 sty 2023, 14:49 \[4 x^2+2 y^2-2\sqrt{3} x-6 y-2 x y+14\geqslant 0\]
\(4x^2+2y^2-2\sqrt{3}x-6y-2xy+14\geq 0\\
3x^2-2\sqrt{3}x+1+y^2-6y+9+x^2+y^2-2xy+4\geq 0\\
(\sqrt{3}x-1)^2+(y-3)^2+(x-y)^2+4\geq 0
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 138
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 583 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: dowód

Post autor: anilewe_MM »

Równość chyba niemożliwa
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: dowód

Post autor: Jerry »

anilewe_MM pisze: 22 sty 2023, 17:43 Równość chyba niemożliwa
Masz rację, ale
Jeżeli zdanie \(p\) jest prawdziwe, to alternatywa \(p\vee q\) również jest prawdziwa.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ