równanie wymierne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 578 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
równanie wymierne
\(\frac{5}{x^2-4}-\frac{8}{x^2-1}=\frac{2}{x^4-1}-\frac{4x^2+21}{x^2-3x+2}-\frac{20}{x^2+3x+2}\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: równanie wymierne
Albo pomyliłem się krotnie, albo to jakiś koszmarek... To zadanie z misiowej półeczki?
Równanie, w dziedzinie \(\rr\setminus\{-2,-1,1,2\}\), jest równoważne równaniu
\(4x^6+12x^5+50x^4+15x^3+153x^2+3x+117=0\)
które, po pomnożeniu stronami przez \(2\), sprowadziłem do postaci
\(2(2x^3+3x^2)^2+77x^4+5(x^2+3x)^2+260x^2+(x+3)^2+225=0\)
z której wynika jego sprzeczność.
Odpowiedź: \(x\in\emptyset\)
Pozdrawiam
Równanie, w dziedzinie \(\rr\setminus\{-2,-1,1,2\}\), jest równoważne równaniu
\(4x^6+12x^5+50x^4+15x^3+153x^2+3x+117=0\)
które, po pomnożeniu stronami przez \(2\), sprowadziłem do postaci
\(2(2x^3+3x^2)^2+77x^4+5(x^2+3x)^2+260x^2+(x+3)^2+225=0\)
z której wynika jego sprzeczność.
Odpowiedź: \(x\in\emptyset\)
Pozdrawiam
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 578 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: