Miejsca zerowe wielomianu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: xenoneq_o0 »

Wykaż, że jeżeli wielomiany \( x^{4} + (m-6)x^{2} + (m-11)x - 6 \) oraz \( x^{3} - x^{2} + (m-5)x - 4 \) mają wspólne miejsce zerowe, to jest ono liczbą całkowitą.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: Jerry »

Rozwiązaniem układu
\(\begin{cases} x^{4} + (m-6)x^{2} + (m-11)x - 6 =0\\ x^{3} - x^{2} + (m-5)x - 4 =0\end{cases}\)
jest, o ile się nie pomyliłem,
\(x=m=-1\)

Pozdrawiam
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: xenoneq_o0 »

Jerry pisze: 19 lis 2022, 23:11 Rozwiązaniem układu
\(\begin{cases} x^{4} + (m-6)x^{2} + (m-11)x - 6 =0\\ x^{3} - x^{2} + (m-5)x - 4 =0\end{cases}\)
jest, o ile się nie pomyliłem,
\(x=m=-1\)

Pozdrawiam
Jaką metodą rozwiązać taki układ równań? Bo w zasadzie w tym jest największa trudność
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: Jerry »

xenoneq_o0 pisze: 19 lis 2022, 23:55 Jaką metodą rozwiązać taki układ równań? Bo w zasadzie w tym jest największa trudność
Podstawianiem, ale... zrobiłem to nieszablonowo:
\(\begin{cases} x^{4} + mx(x+1)-6x^{2} -11x - 6 =0\\mx=-x^{3} + x^{2} + 5x + 4 \end{cases}\So\\ \qquad\So
x^{4} + (-x^{3} + x^{2} + 5x + 4)(x+1)-6x^{2} -11x - 6 =0\\
\qquad\qquad\ldots\)

Pozdrawiam
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: xenoneq_o0 »

Jerry pisze: 20 lis 2022, 00:52
xenoneq_o0 pisze: 19 lis 2022, 23:55 Jaką metodą rozwiązać taki układ równań? Bo w zasadzie w tym jest największa trudność
Podstawianiem, ale... zrobiłem to nieszablonowo:
\(\begin{cases} x^{4} + mx(x+1)-6x^{2} -11x - 6 =0\\mx=-x^{3} + x^{2} + 5x + 4 \end{cases}\So\\ \qquad\So
x^{4} + (-x^{3} + x^{2} + 5x + 4)(x+1)-6x^{2} -11x - 6 =0\\
\qquad\qquad\ldots\)

Pozdrawiam
Faktycznie teraz już idzię z łatwością, dziękuję bardzo

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ