Równanie wielomianowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Równanie wielomianowe

Post autor: xenoneq_o0 »

Wykaż, że jeżeli wielomian \( W (x) = x^{3} + ax + b \) ma pierwiastek dwukrotny, to \( 4a^{3} + 27b^{2} = 0 \)

Czy dałoby się udowodnić to stosując wzory Viete'a?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: kerajs »

Tak.
\( \begin{cases} 0=-2p-q \\
a=p^2+2pq \\
b=-p^2q\end{cases} \)

\(q=-2p \ \ \So \begin{cases}
a=p^2-4p^2 \\
b=2p^3\end{cases}\)

\(a^3=-27p^6=-27 \cdot \frac{b^2}{4}\)

Aczkolwiek szybciej byłoby z pochodnej.
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: xenoneq_o0 »

kerajs pisze: 15 lis 2022, 19:51 Tak.
\( \begin{cases} 0=-2p-q \\
a=p^2+2pq \\
b=-p^2q\end{cases} \)

\(q=-2p \ \ \So \begin{cases}
a=p^2-4p^2 \\
b=2p^3\end{cases}\)

\(a^3=-27p^6=-27 \cdot \frac{b^2}{4}\)

Aczkolwiek szybciej byłoby z pochodnej.
Dziękuję bardzo
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: mosdef21 »

A jak wykorzystać tutaj wzory Viete'a?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 31 sie 2023, 17:25 A jak wykorzystać tutaj wzory Viete'a?
Dokładnie tak jak napisał kerajs
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 31 sie 2023, 20:39 No tego właśnie nie rozumiem
\(a^3=-27p^6=-27 \cdot \frac{b^2}{4}\)
\(a=p^2-4p^2=-3p^2\\
b=2p^3\\
4a^3+27b^2=4\cdot (-27p^6)+27\cdot 4p^6=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 01 wrz 2023, 10:42 DIękuję bardzo ale mogłaby Pani to rozpisać proszę niezmiernie. Chodzi mnie tylko do tego układu równań czyli te wzory Vietea i to wszystko :wink:


Wzory Viete'a dla równania \(x^3+bx^2+cx+d=0:
\)

\(x_1+x_2+x_3=-b\\
x_1x_2+x_1x_3+x_2x_3=c\\
x_1x_2x_3=-d\)


p - dwukrotny pierwiastek
q - jednokrotny pierwiastek

\(p+p+q=0\\
p\cdot p+p\cdot q+p\cdot q=a\\
p\cdot p\cdot q=-b\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 01 wrz 2023, 11:14 Dzięki a dlaczego \(p+p+q=0\) ta suma jest równa zero
eresh pisze: 01 wrz 2023, 11:07
Wzory Viete'a dla równania \(x^3+bx^2+cx+d=0:
\)

\(x_1+x_2+x_3=-b\\\)
nasze równanie:
\(x^3+ax+b=0\\
x_1=p\\
x_2=p\\
x_3=q\\
\)

Suma rozwiązań jest równa liczbie przeciwnej do współczynnika stojącego przy \(x^2\) ( u nas tym współczynnikiem jest zero)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: mosdef21 »

A co przyjąć za c w tym równaniu bo w drugim rozpatrywanym przypadku wzór Viete'a wygląda tak \( \frac{c}{a} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 01 wrz 2023, 11:36 A co przyjąć za c w tym równaniu bo w drugim rozpatrywanym przypadku wzór Viete'a wygląda tak \( \frac{c}{a} \)
\(c\) jest współczynnikiem przy \(x\) w pierwszej potędze, czyli u nas jest to \(a\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: mosdef21 »

Czyli nasze b to d?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 01 wrz 2023, 11:45 Czyli nasze b to d?
Tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ