Granice

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Granice

Post autor: avleyi »

Wyznacz wartość parametru gdy:
a. \( \Lim_{n\to \infty } ( \frac{(k-2)n^2+7n+3}{3n^2-2n-1} \le \frac{1}{4} \)

b. \( \Lim_{n\to \infty } ( \frac{2n}{n+1}+ \frac{1}{n} -2a)=6 \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Granice

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 14 lis 2022, 23:05 Wyznacz wartość parametru gdy:


b. \( \Lim_{n\to \infty } ( \frac{2n}{n+1}+ \frac{1}{n} -2a)=6 \)
\(2+0-2a=6\\
-2a=4\\
a=-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Granice

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 14 lis 2022, 23:05 Wyznacz wartość parametru gdy:
a. \( \Lim_{n\to \infty } ( \frac{(k-2)n^2+7n+3}{3n^2-2n-1} \le \frac{1}{4} \)

\( \frac{k-2}{3} \le \frac{1}{4} \\
k-2 \le 0,75\\
k \le 2,75\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ