Wyznacz rozwiązania w zależności od parametru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyznacz rozwiązania w zależności od parametru

Post autor: avleyi »

Wyznacz liczbę rozwiązań równania (*) \(|x^2-4|x|+3|=a, a \ge 0\) w zależności od parametru a. Określ wzór funkcji g(a)=k, gdzie k jest liczbą rozwiązań równania (*) w zależności od parametru a. Narysuj wykres y=g(a).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz rozwiązania w zależności od parametru

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 14 lis 2022, 22:35 Wyznacz liczbę rozwiązań równania (*) \(|x^2-4|x|+3|=a, a \ge 0\) w zależności od parametru a. Określ wzór funkcji g(a)=k, gdzie k jest liczbą rozwiązań równania (*) w zależności od parametru a. Narysuj wykres y=g(a).
IMG_20221114_224349.jpg
\(g(a)=\begin{cases}2\mbox{ gdy }a>3\\ 3\mbox{ dla }a=3\\4\mbox{ dla }1<a<3 \vee a=0\\6\mbox{ dla }a=1\\ 8\mbox{ dla }0<a<1\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ