Dla jakich wartości parametru, ma 3 rozw
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Dla jakich wartości parametru, ma 3 rozw
\(x^3-1-px+p=0\\
(x-1)(x^2+x+1)-p(x-1)=0\\
(x-1)(x^2+x+1-p)=0\\
x=1\)
równanie \(x^2+x+1-p=0\) musi mieć dwa różne rozwiązania i żadne z nich nie może być równe 1
\(\Delta>0\\
1-4(1-p)>0\\
1-4+4p>0\\
4p>3\\
p>\frac{3}{4}\)
\(1+1+1-p\neq 0\\
3-p\neq 0\\
p\neq 3\)
\(p\in (\frac{3}{4},\infty)\setminus\{3\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1934 razy
Re: Dla jakich wartości parametru, ma 3 rozw
Ponieważ
\(w(x)=x^3-1-px+p=(x-1)(x^2+x+1)-p(x-1)=(x-1)(x^2+x+1-p)\)
to trzeba i wystarczy
\(\begin{cases}1^2-4\cdot1\cdot(1-p)>0\\ 1^2+1+1-p\ne0\end{cases}\)
Pozdrawiam
\(w(x)=x^3-1-px+p=(x-1)(x^2+x+1)-p(x-1)=(x-1)(x^2+x+1-p)\)
to trzeba i wystarczy
\(\begin{cases}1^2-4\cdot1\cdot(1-p)>0\\ 1^2+1+1-p\ne0\end{cases}\)
Pozdrawiam