Wyznacz wartości parametru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyznacz wartości parametru

Post autor: avleyi »

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie \((m^2-m)x^2-x+1=0 \) ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste \(x_1, x_2\) takie, że \( \frac{1}{x_1+x_2} \le \frac{m}{3} \le \frac{1}{x_1} + \frac{1}{x_2} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz wartości parametru

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 26 paź 2022, 19:44 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie \((m^2-m)x^2-x+1=0 \) ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste \(x_1, x_2\) takie, że \( \frac{1}{x_1+x_2} \le \frac{m}{3} \le \frac{1}{x_1} + \frac{1}{x_2} \)
1.
\(m^2-m\neq 0\\
m(m-1)\neq 0\\
m\neq 0\;\;\wedge\;\;m\neq 1\)


2.
\(\Delta>0\\
1-4(m^2-m)>0\\
1-4m^2+4m>0\\
-4m^2+4m+1>0\\
m\in (\frac{1-\sqrt{2}}{2},\frac{1+\sqrt{2}}{2})\)


3.
\(\frac{1}{x_1+x_2} \le \frac{m}{3} \le \frac{1}{x_1} + \frac{1}{x_2} \\
\frac{1}{x_1+x_2}\leq \frac{m}{3}\leq \frac{x_1+x_2}{x_1x_2}\\
3m^2-3m\leq m\leq 1\\
3m^2-3m\leq m\;\;\;\wedge\;\;\;m\leq 1\\
m\in (0,1)\)


odp. \(m\in (\frac{1-\sqrt{2}}{2},0)\cup (1,\frac{1+\sqrt{2}}{2})\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ