Oblicz zbiór wartości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz zbiór wartości

Post autor: avleyi »

Oblicz zbiór wartości funkcji:
a) \(f(x)= \frac{3^x+1}{3^x-1} \)

b) \(f(x) = 3\tg x\) dla \(x \in \langle\frac{ \pi }{3} , \frac{2 \pi }{3}\rangle\)
Ostatnio zmieniony 26 paź 2022, 20:39 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu: \tg, \langle, rangle
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Oblicz zbiór wartości

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 26 paź 2022, 19:35 Oblicz zbiór wartości funkcji:
a) \(f(x)= \frac{3^x+1}{3^x-1} \)
Niech
\(3^x\ne1\wedge\frac{3^x+1}{3^x-1}=m\wedge m\in D^{-1}\).
Wtedy
\(3^x=\frac{m+1}{m-1}\wedge m\ne1\)
Wobec \(3^x>0\wedge 3^x\ne1\) mamy \(\frac{m+1}{m-1}>0\wedge \frac{m+1}{m-1}\ne1\)
Ostatecznie
\(m\in(-\infty;-1)\cup(1;+\infty)=D^{-1}\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Oblicz zbiór wartości

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 26 paź 2022, 19:35 b) \(f(x) = 3\tg x\) dla \(x \in \langle\frac{ \pi }{3} , \frac{2 \pi }{3}\rangle\)
Wykres i odpowiedź : \(D^{-1}=(-\infty;-3\sqrt3\rangle\cup\langle3\sqrt3,+\infty)\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ