Oblicz pole figury F.
\( F= \left\{ (x,y): \left| \left|x\right|+ \left|y\right|-4 \right|\le 1 \right\} \), gdzie \( x,y\in\rr\)
Oblicz pole figury
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole figury
\( \left| \left|x\right|+ \left|y\right|-4 \right|\le 1 \\
-1 \le \left|x\right|+ \left|y\right|-4 \le 1\\
3 \le \left|x\right|+ \left|y\right| \le 5\\
\),
Nierówność:
\(\left|x\right|+ \left|y\right|\le a \ \ dla \ \ a >0\)
jest kwadratem o wierzchołkach (a,0) , (0,a), (-a,0), (0,-a)
Szukane pole to: 50 -18=32
-1 \le \left|x\right|+ \left|y\right|-4 \le 1\\
3 \le \left|x\right|+ \left|y\right| \le 5\\
\),
Nierówność:
\(\left|x\right|+ \left|y\right|\le a \ \ dla \ \ a >0\)
jest kwadratem o wierzchołkach (a,0) , (0,a), (-a,0), (0,-a)
Szukane pole to: 50 -18=32
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole figury
A czasami pole nie wynosi 18? Na podstawie dwóch przypadków narysowałem dwie figury, a z tej racji że stoi spójnik i to wziąłem część wspólna tych figór i jest nim ten mniejszy kwadrat o polu 18, nie wiem czy dobrze rozumuje tokerajs pisze: ↑22 paź 2022, 15:54 \( \left| \left|x\right|+ \left|y\right|-4 \right|\le 1 \\
-1 \le \left|x\right|+ \left|y\right|-4 \le 1\\
3 \le \left|x\right|+ \left|y\right| \le 5\\
\),
Nierówność:
\(\left|x\right|+ \left|y\right|\le a \ \ dla \ \ a >0\)
jest kwadratem o wierzchołkach (a,0) , (0,a), (-a,0), (0,-a)
Szukane pole to: 50 -18=32
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole figury
Owszem, jest tam spójnik ''i'' lecz jest to część wspólna kwadratu
\( \left|x\right|+ \left|y\right| \le 5\\ \)
oraz całej płaszczyzny bez kwadratu
\( \left|x\right|+ \left|y\right| < 3\\ \)
\( \left|x\right|+ \left|y\right| \le 5\\ \)
oraz całej płaszczyzny bez kwadratu
\( \left|x\right|+ \left|y\right| < 3\\ \)