Udowodnij prawdziwość równania.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Udowodnij prawdziwość równania.

Post autor: nijak »

Udowodnij prawdziwość równania
\(\frac{1}{ \frac{a+b}{b}*h }+ \frac{1}{ \frac{a+b}{a}*h }= \frac{1}{h}\)
Dziękuje
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Udowodnij prawdziwość równania.

Post autor: kerajs »

\(L=\frac{1}{ \frac{a+b}{b}*h }+ \frac{1}{ \frac{a+b}{a}*h }= \frac{b}{(a+b)h}+ \frac{a}{(a+b)h}= \frac{a+b}{(a+b)h}= \frac{1}{h}=P\)
ODPOWIEDZ