Równanie, parametr

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równanie, parametr

Post autor: avleyi »

Dane jest równanie postaci \((cosx-1) \cdot (cosx+p+1)=0\), gdzie \(p \in \rr \)jest parametrem
a) Dla p=-1 wypisz wszystkie rozwiązania tego równania należące do przedziału <0, 5>
b) Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których dane równanie ma w przedziale \((- \pi , \pi )\) trzy różne rozwiązania
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równanie, parametr

Post autor: kerajs »

avleyi pisze: 19 paź 2022, 18:34 Dane jest równanie postaci \((cosx-1) \cdot (cosx+p+1)=0\), gdzie \(p \in \rr \)jest parametrem
a) Dla p=-1 wypisz wszystkie rozwiązania tego równania należące do przedziału <0, 5>
b) Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których dane równanie ma w przedziale \((- \pi , \pi )\) trzy różne rozwiązania
a)
\(\cos x=1 \ \ \vee \ \ \cos x=0 \\
x= k2 \pi \ \ \vee \ \ x= \frac{ \pi }{2}+k \pi \)


Skoro: \( \frac{3}{2} \pi <5< \frac{7}{4} \pi \) to \(x \in \left\{ 0,\frac{ \pi }{2} , \frac{ 3\pi }{2} \right\} \)
b) w przedziale \((- \pi , \pi ) \) równanie \(\cos x=1\) na tylko 1 pierwiastek więc \( cosx=-p-1\) musi mieć ich dwa. Wystarczy aby \(-1 \le -p-1 \le 1\) czyli \(-2<p<0\)
ODPOWIEDZ