Rozwiąż:
a) \(sin(2x+ \frac{ \pi }{3}) = \frac{ \sqrt{3}}{2} \)
b) \(sin^2x+5sinx+4=0\)
c) \(sinx+ \sqrt{3}cosx= \sqrt{2} \)
d) \(cos3x+sin3x=-1\)
e) \( \frac{-x^2+x-2}{4sinxcosx-1} \le 0 \)
Rozwiąż równania (trygonometria)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równania (trygonometria)
a) \(sin(2x+ \frac{ \pi }{3}) = \frac{ \sqrt{3}}{2} \\
2x+ \frac{ \pi }{3}= \frac{ \pi }{3}+k 2\pi \ \ \ \ \vee \ \ \ \ 2x+ \frac{ \pi }{3}= \pi - \frac{ \pi }{3}+k 2\pi
\)
b) \(sin^2x+5sinx+4=0 \\
(\sin x+1)(\sin x +4)=0\\
\sin x=-1\\
x= \frac{- \pi }{2}+k2 \pi \)
c) \(sinx+ \sqrt{3}cosx= \sqrt{2} \\
2\sin (x+\frac{ \pi }{3})= \sqrt{2} \\
x+\frac{ \pi }{3}= \frac{ \pi }{4}+k 2\pi \ \ \ \ \vee \ \ \ \ x+\frac{ \pi }{3}= \pi - \frac{ \pi }{4}+k 2\pi \)
d) \(cos3x+sin3x=-1\\
\sqrt{2} \sin (3x+\frac{ \pi }{4})=-1\\
3x+\frac{ \pi }{4}=\frac{ - \pi }{4}+k 2\pi \ \ \ \ \vee \ \ \ \ 3x+\frac{ \pi }{4}= \pi - \frac{ - \pi }{4}+k 2\pi \)
e) \( \frac{-x^2+x-2}{4sinxcosx-1} \le 0 \\
\frac{(x+0,5)^2+1,75}{1-2\sin 2x} \le 0 \\
1-2\sin 2x<0\\
\sin 2x>0,5\\
\frac{ \pi }{6} +k2 \pi <2x < \pi -\frac{ \pi }{6} +k2 \pi
\)
2x+ \frac{ \pi }{3}= \frac{ \pi }{3}+k 2\pi \ \ \ \ \vee \ \ \ \ 2x+ \frac{ \pi }{3}= \pi - \frac{ \pi }{3}+k 2\pi
\)
b) \(sin^2x+5sinx+4=0 \\
(\sin x+1)(\sin x +4)=0\\
\sin x=-1\\
x= \frac{- \pi }{2}+k2 \pi \)
c) \(sinx+ \sqrt{3}cosx= \sqrt{2} \\
2\sin (x+\frac{ \pi }{3})= \sqrt{2} \\
x+\frac{ \pi }{3}= \frac{ \pi }{4}+k 2\pi \ \ \ \ \vee \ \ \ \ x+\frac{ \pi }{3}= \pi - \frac{ \pi }{4}+k 2\pi \)
d) \(cos3x+sin3x=-1\\
\sqrt{2} \sin (3x+\frac{ \pi }{4})=-1\\
3x+\frac{ \pi }{4}=\frac{ - \pi }{4}+k 2\pi \ \ \ \ \vee \ \ \ \ 3x+\frac{ \pi }{4}= \pi - \frac{ - \pi }{4}+k 2\pi \)
e) \( \frac{-x^2+x-2}{4sinxcosx-1} \le 0 \\
\frac{(x+0,5)^2+1,75}{1-2\sin 2x} \le 0 \\
1-2\sin 2x<0\\
\sin 2x>0,5\\
\frac{ \pi }{6} +k2 \pi <2x < \pi -\frac{ \pi }{6} +k2 \pi
\)