oblicz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

oblicz

Post autor: avleyi »

Niech \(f(x) = \frac{sin2x+cos3x}{sin3x+cos4x} \). Oblicz \(f( \frac{ \pi }{6} )\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: oblicz

Post autor: kerajs »

\(f(\frac{ \pi }{6}) = \frac{\sin \frac{ \pi }{3}+\cos \frac{ \pi }{2}}{\sin \frac{ \pi }{2}+\cos \frac{ 2\pi }{3}} = \frac{ \frac{ \sqrt{3} }{2}+0 }{1- \frac{1}{2} } = \sqrt{3} \)
ODPOWIEDZ