Wyznacz dziedzinę, trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyznacz dziedzinę, trygonometria

Post autor: avleyi »

Wyznacz dziedziny funkcji:
a) \(f(x) = \frac{tg2x}{sin(x-2)} \)

b) \(f(x) = \frac{sin(x-2)}{tg2x} \)

c) \(f(x) = \sqrt{tg^3x-3} \)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Wyznacz dziedzinę, trygonometria

Post autor: kerajs »

a) \(f(x) = \frac{tg2x}{sin(x-2)} \\
D: \ (2x \neq \frac{ \pi }{2}+k \pi) \wedge ( x-2 \neq k \pi ) \)


b) \(f(x) = \frac{sin(x-2)}{tg2x} \\
D: \ (2x \neq \frac{ \pi }{2}+k \pi) \wedge ( 2x \neq k \pi )\)


c) \(f(x) = \sqrt{tg^3x-3} \\
D: \ (tg^3x-3 \ge 0) \wedge ( x \neq \frac{ \pi }{2}+k \pi)\)
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Wyznacz dziedzinę, trygonometria

Post autor: avleyi »

dlaczego w b) jest dwa razy 2x?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Wyznacz dziedzinę, trygonometria

Post autor: kerajs »

Gdyż ten po lewej określa istnienie tangensa o argumencie 2x, a ten pop prawej istnienie ułamka którego mianownik nie może być zerem, czyli jego argument 2x nie może być wielokrotnością pi.
ODPOWIEDZ