Parametr

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Parametr

Post autor: avleyi »

Dla jakich wartości parametru m iloczyn pierwiastków równania jest największy \(mx^2 + mx + 3m +2 = 0\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Parametr

Post autor: kerajs »

\( m \neq 0 \ \ \wedge \ \ \Delta \ge 0 \ \ \wedge \ \ x_1x_2= \frac{3m+2}{m} \\
m \in < \frac{-8}{11} ; 0) \ \ \wedge \ \ x_1x_2= 3+\frac{2}{m} \\
x_1x_2(max)=x_1x_2(m=\frac{-8}{11} )= 3-\frac{22}{8} \)
ODPOWIEDZ