Równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równanie

Post autor: avleyi »

Dla jakich \(x \in \rr \) równanie \(|x-2| = a^2 - 3a - 1\) ma dwa pierwiastki różnych znaków?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równanie

Post autor: kerajs »

Tak jest gdy \(a^2-3x-1>2\) , więc \(a< \frac{3- \sqrt{21} }{2} \) lub \(a> \frac{3+ \sqrt{21} }{2} \)
ODPOWIEDZ