Równanie z parametrem, wyznacz ZW
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Równanie z parametrem, wyznacz ZW
Wyznacz zbiór wartości wszystkich wartości parametru m, dla których równanie \(y = (m^2 - 6)x + (m-1)^2 - 1\) opisuje prostą przechodzącą tylko przez pierwszą, drugą i czwartą ćwiartkę układu współrzędnych.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Równanie z parametrem, wyznacz ZW
Aby prosta \(y=ax+b\) przechodziła przez pierwszą, drugą i czwartą ćwiartkę układu współrzędnych, musi \(\begin{cases} a<0\\ b>0\end{cases}\). W naszym przypadku
\(\begin{cases} m^2 - 6<0\\ (m-1)^2 - 1>0\end{cases}\\
m\in(-\sqrt6;0)\cup(2;\sqrt6)\)
Pozdrawiam
\(\begin{cases} m^2 - 6<0\\ (m-1)^2 - 1>0\end{cases}\\
m\in(-\sqrt6;0)\cup(2;\sqrt6)\)
Pozdrawiam