Parametr 15

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Parametr 15

Post autor: avleyi »

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji \(f(x) = \log(mx^2 + 4mx + m +3)\) jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2022, 10:53 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \log
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Parametr 15

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 21 wrz 2022, 21:12 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji \(f(x) = log(mx^2 + 4mx + m +3)\) jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
szukamy takich m dla których
\(mx^2+4mx+m+3>0\)

1. \(m=0\)
\(3>0\)
dla \(m=0\) nierówność jest spełniona

2.
\(m>0\\
\Delta<0\\
16m^2-4m(m+3)<0\\
4m^2-m^2-12<0\\
3m^2-12<0\\
m^2-4<0\\
m\in (-2,2)\;\;\wedge\;\;m>0\\
m\in (0,2)\)

Odpowiedź: \(m\in[0,2)\)

Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ