Parametr 14

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Parametr 14

Post autor: avleyi »

Dla jakich wartości parametru m: \(f(x) = \frac{-x^2 + 8x - 20}{mx^4 - 2(m+1)x^2 + m +3} \) do dziedziny funkcji f nie należą 4 różne liczby rzeczywiste
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Parametr 14

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 21 wrz 2022, 21:08 Dla jakich wartości parametru m: \(f(x) = \frac{-x^2 + 8x - 20}{mx^4 - 2(m+1)x^2 + m +3} \) do dziedziny funkcji f nie należą 4 różne liczby rzeczywiste
Równanie \(mx^4 - 2(m+1)x^2 + m +3=0\) musi mieć 4 różne rozwiązania
\(x^2=t\)
Równanie \(mt^2-2(m+1)t+m+3=0\) musi mieć dwa różne i dodatnie rozwiązania

\(m\neq 0\)

\(\Delta>0\\
4(m+1)^2-4m(m+3)>0\\
m^2+2m+1-m^2-3m>0\\
-m>-1\\
m<1\)


\(x_1+x_2>0\\
2m(m+1)>0\\
m\in (-\infty, -1)\cup (0,\infty)\)


\(x_1x_2>0\\
m(m+3)>0\\
m\in (-\infty, -3)\cup (0,infty)\)

Odpowiedź: \(m\in(-\infty, -3)\cup (0,1)\)

Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ