Parametr 12

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Parametr 12

Post autor: avleyi »

Dla jakiego parametru p iloczyn miejsc zerowych funkcji \(f(x) = x^2 + 3x - p^2 + 2p\) jest równy mniejszemu pierwiastkowi równania \((3- 0,5x)(2x - p) = 0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Parametr 12

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 21 wrz 2022, 19:44 Dla jakiego parametru p iloczyn miejsc zerowych funkcji \(f(x) = x^2 + 3x - p^2 + 2p\) jest równy mniejszemu pierwiastkowi równania \((3- 0,5x)(2x - p) = 0\)
\(\Delta=9-4(-p^2+2p)\\
\Delta=9+4p^2-8p\\
\Delta<0\)

równanie ma zawsze dwa rozwiązania

\(x_1x_2=-p^2+2p\)

\((3-0,5x)(2x-p)=0\\
x=6\;\;\vee\;\;x=\frac{p}{2}\)


dla \(6<\frac{p}{2}\)
\(-p^2+2p=6\\
\emptyset\)


dla \(\frac{p}{2}<6\)
\(-p^2+2p=\frac{p}{2}\\
-p^2+1,5p=0\\
p=0\;\;\vee\;\;p=1,5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ