Parametr 8
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Parametr 8
Jeśli istnieją \(x_1,x_2\), to
\(\begin{cases}x_1+x_2=m\\ x_1x_2=2\\ x_1 = 2x_2 - 3\end{cases}\So \begin{cases}x_1={2\over3}m-1\\x_2={1\over3}m+1\\x_1x_2=2\end{cases}\So \left({2\over3}m-1\right)\left({1\over3}m+1\right)=2\)
Pozostaje rozwiązać to równanie i sprawdzić, czy znalezione wartości \(m\) spełniają \(\Delta(m)>0\iff m^2-8>0\)
Pozdrawiam
\(\begin{cases}x_1+x_2=m\\ x_1x_2=2\\ x_1 = 2x_2 - 3\end{cases}\So \begin{cases}x_1={2\over3}m-1\\x_2={1\over3}m+1\\x_1x_2=2\end{cases}\So \left({2\over3}m-1\right)\left({1\over3}m+1\right)=2\)
Pozostaje rozwiązać to równanie i sprawdzić, czy znalezione wartości \(m\) spełniają \(\Delta(m)>0\iff m^2-8>0\)
Pozdrawiam