Parametr 4
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Parametr 4
Funkcja
\(f(x)=x^2 + 4m + 3m^2 \)
spełnia warunki zadania, jeśli (parabolami sprzyjającymi)
\(f(5)<0\iff 5^2 + 4m + 3m^2<0\\ m\in\emptyset \)
Pozdrawiam
PS. Chyba miało być
\(f(5)<0\iff 5^2 + 4m\cdot5 + 3m^2<0 \iff m\in\left(-5;-{5\over3}\right)\)
\(f(x)=x^2 + 4m + 3m^2 \)
spełnia warunki zadania, jeśli (parabolami sprzyjającymi)
\(f(5)<0\iff 5^2 + 4m + 3m^2<0\\ m\in\emptyset \)
Pozdrawiam
PS. Chyba miało być
wtedy\(x^2 + 4m\color{red}{x} + 3m^2 = 0\)
\(f(5)<0\iff 5^2 + 4m\cdot5 + 3m^2<0 \iff m\in\left(-5;-{5\over3}\right)\)