Dla jakich m, \( m \in \rr \) równanie \( x^2 -mx + 3 = 0 \) ma dwa różne pierwiastki spełniające warunek:
a) \( x_1^4 + x_2^4 \le 7 \)
b) \( |x_1 - x_2 | = 2 \)
c) \( |x_1| + |x_2| \le 4 \)
d) \( x_1^4 - x_2^4 = 10x_1^2 - 10x_2^2\)
Parametr 1
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Parametr 1
\(\Delta(m)=m^2-12=(m+2\sqrt3)(x-2\sqrt3)\\
\Delta(m)>0\iff m\in(-\infty;-2\sqrt2)\cup(2\sqrt3;+\infty)\So \begin{cases}x_1+x_2=m\\x_1x_2=3\end{cases}\)
\(x_1^4+x_2^4= (x_1+x_2)^4-4x_1x_2(x_1+x_2)^2+2(x_1x_2)^2=m^4-12m^2+18\\
x_1^4+x_2^4\le7\iff m^4-12m^2+11\le0\iff (m+1)(m-1)(m+\sqrt{11})(x-\sqrt{11})\le0\)
Pozdrawiam
PS. Pamiętaj, pisząc odpowiedzi, o warunku \(\Delta(m)>0\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Parametr 1
\(\Delta(m)=m^2-12=(m+2\sqrt3)(x-2\sqrt3)\\
\Delta(m)>0\iff m\in(-\infty;-2\sqrt2)\cup(2\sqrt3;+\infty)\So \begin{cases}x_1+x_2=m\\x_1x_2=3\end{cases}\)
\(|x_1-x_2|=\frac{\sqrt\Delta}{|a|}=\sqrt{m^2-12}\\
|x_1-x_2|=2\iff m^2-12=4\iff (m+4)(m-4)=0\)
Pozdrawiam
PS. Pamiętaj, pisząc odpowiedzi, o warunku \(\Delta(m)>0\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Parametr 1
\(\Delta(m)=m^2-12=(m+2\sqrt3)(x-2\sqrt3)\\
\Delta(m)>0\iff m\in(-\infty;-2\sqrt2)\cup(2\sqrt3;+\infty)\So \begin{cases}x_1+x_2=m\\x_1x_2=3\end{cases}\)
\(|x_1| + |x_2|=\sqrt{(|x_1| + |x_2|)^2}=\sqrt{(x_1+x_2)^2-2x_1x_2+2|x_1x_2|}=\sqrt{m^2-6+6}=|m|\\
|x_1| + |x_2|\le4\iff |m|\le4\)
Pozdrawiam
PS. Pamiętaj, pisząc odpowiedzi, o warunku \(\Delta(m)>0\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Parametr 1
\(\Delta(m)=m^2-12=(m+2\sqrt3)(x-2\sqrt3)\\
\Delta(m)>0\iff m\in(-\infty;-2\sqrt2)\cup(2\sqrt3;+\infty)\So \begin{cases}x_1+x_2=m\\x_1x_2=3\end{cases}\)
\(x_1^4 - x_2^4 - 10x_1^2 + 10x_2^2=(x_1^2-x_2^2)(x_1^2+x_2^2-10)=(x_1-x_2)(x_1+x_2)[(x_1+x_2)^2-2x_1x_2-10]=\\ \qquad=(x_1-x_2)\cdot m\cdot(m^2-6-10)\\
x_1^4 - x_2^4 - 10x_1^2 + 10x_2^2=0\iff (x_1=x_2\vee m(m+4)(m-4)=0)\)
Wobec \(\Delta(m)>0\) mamy \(x_1\ne x_2\) oraz \(m\in\{-4,4\}\)
Pozdrawiam
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Parametr 1
a) \( x_1^4 + x_2^4 \le 7 \)
[/quote]
\(x_1^4+x_2^4= (x_1+x_2)^4-4x_1x_2(x_1+x_2)^2+2(x_1x_2)^2=m^4-12m^2+18\\
x_1^4+x_2^4\le7\iff m^4-12m^2+11\le0\iff (m+1)(m-1)(m+\sqrt{11})(x-\sqrt{11})\le0\)
Mam pytanie do rozwinięcia wzoru Viete'a, czy nie powinno być: \(x_1^4+x_2^4 = (x_1^2 + x_2^2)^2 - 2x_1^2x_2^2 = [(x_1+x_2)^2 - 2x_1x_2]^2 - 2x_1^2x_2^2 \) i wtedy podstawiając to będzie się równać \( (m^2 - 2 \cdot 3)^2 - 2 \cdot 3^2 = m^4 - 12m^2 -18\)
[/quote]
\(x_1^4+x_2^4= (x_1+x_2)^4-4x_1x_2(x_1+x_2)^2+2(x_1x_2)^2=m^4-12m^2+18\\
x_1^4+x_2^4\le7\iff m^4-12m^2+11\le0\iff (m+1)(m-1)(m+\sqrt{11})(x-\sqrt{11})\le0\)
Mam pytanie do rozwinięcia wzoru Viete'a, czy nie powinno być: \(x_1^4+x_2^4 = (x_1^2 + x_2^2)^2 - 2x_1^2x_2^2 = [(x_1+x_2)^2 - 2x_1x_2]^2 - 2x_1^2x_2^2 \) i wtedy podstawiając to będzie się równać \( (m^2 - 2 \cdot 3)^2 - 2 \cdot 3^2 = m^4 - 12m^2 -18\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Parametr 1
przecież to jest to samo (tylko zostało przekształcone):avleyi pisze: ↑22 wrz 2022, 18:40 a) \( x_1^4 + x_2^4 \le 7 \)
\(x_1^4+x_2^4= (x_1+x_2)^4-4x_1x_2(x_1+x_2)^2+2(x_1x_2)^2=m^4-12m^2+18\\
x_1^4+x_2^4\le7\iff m^4-12m^2+11\le0\iff (m+1)(m-1)(m+\sqrt{11})(x-\sqrt{11})\le0\)
Mam pytanie do rozwinięcia wzoru Viete'a, czy nie powinno być: \(x_1^4+x_2^4 = (x_1^2 + x_2^2)^2 - 2x_1^2x_2^2 = [(x_1+x_2)^2 - 2x_1x_2]^2 - 2x_1^2x_2^2 \) i wtedy podstawiając to będzie się równać \( (m^2 - 2 \cdot 3)^2 - 2 \cdot 3^2 = m^4 - 12m^2 -18\)
\(((x_1+x_2)^2 - 2x_1x_2)^2 - 2x_1^2x_2^2 =(x_1+x_2)^4-2(x_1+x_2)^2\cdot 2x_1x_2+(2x_1x_2)^2-2(x_1x_2)^2=\\=(x_1+x_2)^4-4x_1x_2(x_1+x_2)^2+2(x_1x_2)^2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę