nierówność wykładnicza

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 138
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 583 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

nierówność wykładnicza

Post autor: anilewe_MM »

\(6^x+72>9\cdot2^x+8\cdot3^x\)
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2022, 20:50 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \cdot
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: nierówność wykładnicza

Post autor: kerajs »

\((2^x-8)(3^x-9)>0\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: nierówność wykładnicza

Post autor: Jerry »

kerajs pisze: 17 wrz 2022, 20:39 \((2^x-8)(3^x-9)>0\)
Czyli
\(\begin{cases}2^x>2^3\\3^x>3^2\end{cases}\vee \begin{cases}2^x<2^3\\3^x<3^2\end{cases}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ