Problem:
Temperatura zewnętrzna w ciągu dnia może być modelowana za pomocą funkcji sinusoidalnej. Załóżmy, że wiesz, że temperatura waha się od \(64^\circ\) do \(86^\circ\) w ciągu dnia, a średnia dzienna temperatura pojawia się po raz pierwszy o północy. Ile godzin po północy temperatura najpierw osiąga \(70 ^\circ\)?
Oto moje pytanie? Jak to ustawić, jeśli średnia zaczyna się o północy? Czy to oznacza, że nie ma zmiany? Początkowo ustawiłem to jako \(D (t) = 11\sin {\pi t\over12} + 75\), ale otrzymałem dziwną odpowiedź, więc nie sądzę, że to prawda. Wiem, jak to rozwiązać, ale chcę się tylko upewnić, że poprawnie go skonfigurowałem. Każda pomoc byłaby bardzo mile widziana.
Zadanie funkcji trygonometrycznej D(t)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie funkcji trygonometrycznej D(t)
Ostatnio zmieniony 20 lip 2022, 15:00 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Zadanie funkcji trygonometrycznej D(t)
To chyba skala Fahrenheita...
Ogólnie - OK, tylko jedna uwaga:
Po północy temperatura jeszcze się zmniejsza... zastanów się, czy nie byłoby lepiej
\[D (t) =\color{red}{-} 11\sin {\pi t\over12} + 75\]
Pozdrawiam
Ogólnie - OK, tylko jedna uwaga:
Po północy temperatura jeszcze się zmniejsza... zastanów się, czy nie byłoby lepiej
\[D (t) =\color{red}{-} 11\sin {\pi t\over12} + 75\]
Pozdrawiam
PS
Wg mnie o \(1\frac{48}{}\)