Nierówności trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Nierówności trygonometryczne

Post autor: avleyi »

Rozwiąż nierówność:
a) \( \sin x \le \frac{1}{2}, x \in \langle0, 2 \pi\rangle \)

b) \( \cos x > - \frac{1}{2}, x \in \langle-\pi, \pi\rangle \)

c) \( \tg x \ge -1, x \in ( \frac{ \pi }{2} , \frac{3 \pi }{2}) \)

d) \( \ctg x > \sqrt{3}, x \in (- \pi , \pi ) \)
Ostatnio zmieniony 07 cze 2022, 21:51 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu \sin \cos \tg \ctg \langle \rangle
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Nierówności trygonometryczne

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 06 cze 2022, 20:02 b) \( cosx > - \frac{1}{2}, x \in <-\pi, \pi> \)
Obrazek
Odpowiedź: \(x\in\left(-{2\pi\over3};{2\pi\over3}\right)\)

Pozdrawiam
PS. Pozostałe analogicznie
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Nierówności trygonometryczne

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 06 cze 2022, 20:02 Rozwiąż nierówność:
a) \( sinx \le \frac{1}{2}, x \in <0, 2 \pi> \)
zadanie.png
\(x\in[0,\frac{\pi}{6}]\cup [\frac{5\pi}{6},2\pi]\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Nierówności trygonometryczne

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 06 cze 2022, 20:02 Rozwiąż nierówność:
c) \( \tg x \ge -1, x \in ( \frac{ \pi }{2} , \frac{3 \pi }{2}) \)
Obrazek
i odpowiedź
\({3\pi\over4}\le x<{3\pi\over2}\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Nierówności trygonometryczne

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 06 cze 2022, 20:02 Rozwiąż nierówność:
d) \( \ctg x > \sqrt{3}, x \in (- \pi , \pi ) \)
Obrazek
i odpowiedź
\(-\pi<x<-{5\pi\over6}\vee 0<x<{\pi\over6}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ