Zbiór rozw
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Zbiór rozw
Oblicz zbiór rozwiązań dla równania: \( \sqrt{3}\cos x + \sin x = 2\)
Ostatnio zmieniony 07 cze 2022, 22:04 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin \cos
Powód: Poprawa kodu: \sin \cos
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Zbiór rozw
\(\sqrt{3}\cos x+\sin x=2\\
\frac{\sqrt{3}}{2}\cos x+\frac{1}{2}\sin x=1\\
\cos \frac{\pi}{6}\cos x+\sin\frac{\pi}{6}\sin x=1\\
\cos(\frac{\pi}{6}-x)=1\\
\frac{\pi}{6}-x=2k\pi\\
-x=-\frac{\pi}{6}+2k\pi\\
x=\frac{\pi}{6}+2k\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę