Zbiór wartości trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Zbiór wartości trygonometria
\( f(x) = 4 - 5 \sin (\frac{3x}{2}) \cos (\frac{3x}{2}) = 4 - \frac{5}{2} \sin (3x) \)
Teraz jest dużo łatwiej wyznaczyć zbiór wartości:
\( -1 \leq \sin(3x) \leq 1 \\ -1 \leq - \sin(3x) \leq 1 \\ -\frac{5}{2} \leq -\frac{5}{2}\sin (3x) \leq \frac{5}{2} \\
4 - \frac{5}{2} \leq 4 - \frac{5}{2} \sin (3x) \leq 4 + \frac{5}{2} \\ \frac{3}{2} \leq f(x) \leq \frac{13}{2} \)
\( f(R) = [ \frac{3}{2} , \frac{13}{2}] \)
Teraz jest dużo łatwiej wyznaczyć zbiór wartości:
\( -1 \leq \sin(3x) \leq 1 \\ -1 \leq - \sin(3x) \leq 1 \\ -\frac{5}{2} \leq -\frac{5}{2}\sin (3x) \leq \frac{5}{2} \\
4 - \frac{5}{2} \leq 4 - \frac{5}{2} \sin (3x) \leq 4 + \frac{5}{2} \\ \frac{3}{2} \leq f(x) \leq \frac{13}{2} \)
\( f(R) = [ \frac{3}{2} , \frac{13}{2}] \)
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Zbiór wartości trygonometria
a jaki kryje się wzór \( f(x) = 4 - 5 \sin (\frac{3x}{2}) \cos (\frac{3x}{2}) = 4 - \frac{5}{2} \sin (3x) \) tutaj? jak sin i cos przeksztalcaja sie w sin3x
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Zbiór wartości trygonometria
\( \sin (\alpha) \cos (\alpha) = \frac{1}{2} \sin (2\alpha) \)
Zamień \( \alpha \) na \( \frac{3x}{2} \).
Zamień \( \alpha \) na \( \frac{3x}{2} \).