Iloczyn

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Iloczyn

Post autor: avleyi »

Iloczyn \( \sin\frac{ \pi }{12} \cdot \sin\frac{7 \pi }{12} \) jest równy??
Ostatnio zmieniony 07 cze 2022, 22:10 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Iloczyn

Post autor: radagast »

avleyi pisze: 06 cze 2022, 21:03 ale jak to obliczyć?
zastosuj wzór na różnicę cosinusów
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Iloczyn

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 06 cze 2022, 19:37 Iloczyn \( sin\frac{ \pi }{12} \cdot sin\frac{7 \pi }{12} \)jest równy??
Ponieważ
\(\sin{7\pi\over12}=\sin({\pi\over2}+{\pi\over12})=\cos{\pi\over12}\)
to
\(\sin\frac{ \pi }{12} \cdot \sin\frac{7 \pi }{12}=\sin\frac{ \pi }{12} \cdot \cos\frac{ \pi }{12}={1\over2}\sin{\pi\over6}={1\over2}\cdot{1\over2}={1\over4}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ