Wykaz że

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Wykaz że

Post autor: alanowakk »

Wykaz że dla \(a, b, c \ge 0 \) zachodzi nierówność \(a^4 +b^4 +c^4 \ge a^3b+b^3c+c^3 a\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Wykaz że

Post autor: kerajs »

\(a^4 +b^4 +c^4 = \frac{(a^4+a^4+a^4+b^4)+(a^4+c^4+c^4+c^4)+(c^4+b^4+b^4+b^4)}{4} \ge \\ \ge \sqrt[4]{a^4a^4a^4b^4} + \sqrt[4]{a^4c^4c^4c^4} + \sqrt[4]{c^4b^4b^4b^4} =a^3b+b^3c+c^3 a\)
ODPOWIEDZ