Równanie stycznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równanie stycznej

Post autor: avleyi »

Napisz równanie stycznej do paraboli \( y = \frac{1}{4} x^2 + 2x + 8 \) poprowadzona w punkcie o odciętej -2.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie stycznej

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 30 maja 2022, 17:14 Napisz równanie stycznej do paraboli \( y = \frac{1}{4} x^2 + 2x + 8 \) poprowadzona w punkcie o odciętej -2.
\(P(-2,5)\\
f(x)=\frac{1}{4}x^2+2x+8\\
f'(x)=\frac{1}{2}x+2\\
f'(-2)=1\\
y=1(x+2)+5\\
y=x+7\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Równanie stycznej

Post autor: avleyi »

skąd wiadomo, że punkt równa się P(-2, 5) skąd ta 5?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Równanie stycznej

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 03 cze 2022, 17:03 skąd wiadomo, że punkt równa się P(-2, 5) skąd ta 5?
\(x=-2\So y={1\over4}\cdot(-2)^2+2\cdot(-2)+8=1-4+8=5\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie stycznej

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 03 cze 2022, 17:03 skąd wiadomo, że punkt równa się P(-2, 5) skąd ta 5?
Punkt leży na paraboli, więc jego współrzędne spełniają jej równanie:
\(y=\frac{1}{4}\cdot (-2)^2+2\cdot (-2)+8\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ