liczba rozwiazan w zaleznosci od parametru f.kwadratowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wirusek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 14 sty 2009, 16:28

liczba rozwiazan w zaleznosci od parametru f.kwadratowa

Post autor: wirusek »

Dane jest rownanie w postaci \(a^{2}*x-1=x+a\)w ktorym niewiadoma jest x.Zbadaj liczbe rozwiazan tego rownania w zaleznosci od paramtru a.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(x(a^2-1)=a+1\)
\((a^2-1)=0\)
a=1 - brak rozwiązań
a=-1 - nieskończenie wiele rozwiązań
\(a\neq1: i a\neq-1:\) - 1 rozwiązanie

myślę że dobrze, ale jak coś sprawdź :lol:
wirusek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 14 sty 2009, 16:28

Post autor: wirusek »

Kasienka dobrze mi tez tak wyszlo chcialem sie upewnic
ODPOWIEDZ