Znajdź równania stycznych do paraboli
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 86
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 89 razy
- Płeć:
Znajdź równania stycznych do paraboli
Znajdź równania stycznych do paraboli o równaniu \( y=x^{2}-a,\) gdzie a>0, w punktach przecięcia tej paraboli z osią OX, jeśli wiadomo, że styczne te są do siebie prostopadłe.
-
- Fachowiec
- Posty: 2204
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1035 razy
Re: Znajdź równania stycznych do paraboli
\(y=0\iff (x_1=-\sqrt a\vee x_2=\sqrt a)\)
\(y'=f'(x)=2x\)
Aby warunki zadania były spełnione, musi
\(f'(x_1)\cdot f'(x_2)=-1\\
-2\sqrt a\cdot 2\sqrt a=-1\\
a={1\over4}\)
i do odpowiedzi blisko
Pozdrawiam
\(y'=f'(x)=2x\)
Aby warunki zadania były spełnione, musi
\(f'(x_1)\cdot f'(x_2)=-1\\
-2\sqrt a\cdot 2\sqrt a=-1\\
a={1\over4}\)
i do odpowiedzi blisko
Odpowiedź
Pokaż
\(y=x-{1\over2},\, y=-x-{1\over2}\)
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 86
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 89 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2204
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1035 razy
Re: Znajdź równania stycznych do paraboli
Do wzorku:
\(s: y=f'(x_0)(x-x_0)+f(x_0)\)
wstawić za \(x_0\) wartości \(-\sqrt a=-{1\over2}\) oraz \(\sqrt a={1\over2}\)
Pozdrawiam
\(s: y=f'(x_0)(x-x_0)+f(x_0)\)
wstawić za \(x_0\) wartości \(-\sqrt a=-{1\over2}\) oraz \(\sqrt a={1\over2}\)
Pozdrawiam
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 07 lut 2022, 14:29
Re: Znajdź równania stycznych do paraboli
\(A(0,-5)\) is the common point of the two tangents
generic line passing through A has equation
\(y = mx - 5\) [1]
substitute in the equation of the parabola
\(y=x^2 + 3x + 4\\
\\
x^2 + 3x + 4 = mx - 5\\
\\
x^2 + x(3 - m) +9 =0\)
to be tangent, this equation must have two equal solutions \(x_1 = x_2\)
which means determinant = 0
\((3 - m)2 - 36 = 0\\
\\
3 - m = ± 6\\
\\
m = 3 ± 6\\
\\
m = - 3, m = 9\)
plugging into [1] the tangents have equations
\(y = -3x - 5\\
\\
y = 9x - 5\)
generic line passing through A has equation
\(y = mx - 5\) [1]
substitute in the equation of the parabola
\(y=x^2 + 3x + 4\\
\\
x^2 + 3x + 4 = mx - 5\\
\\
x^2 + x(3 - m) +9 =0\)
to be tangent, this equation must have two equal solutions \(x_1 = x_2\)
which means determinant = 0
\((3 - m)2 - 36 = 0\\
\\
3 - m = ± 6\\
\\
m = 3 ± 6\\
\\
m = - 3, m = 9\)
plugging into [1] the tangents have equations
\(y = -3x - 5\\
\\
y = 9x - 5\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2022, 14:51 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Improving the message, math forms in code and tags [tex] [/tex]
Powód: Improving the message, math forms in code and tags [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 2204
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1035 razy
Re: Znajdź równania stycznych do paraboli
Where did this conclusion come from?
These lines are not perpendicular!
I greet You
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając