równanie kwadratowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

równanie kwadratowe

Post autor: franco11 »

Dla jakich wartości parametru p równanie \(x^2+(p+2)x -2p+1=0\) ma dwa rozwiązania, z których jedno jest ujemne,
a drugie większe od \(1\)?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2022, 23:35 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: równanie kwadratowe

Post autor: Jerry »

Z wzorów Viete'a:
  1. Równanie jest kwadratowe dla \(p\in\rr\)
  2. \(\Delta(p)=p^2+12p=p(p+12)\\ \Delta(p)>0\iff p\in(-\infty; -12)\cup (0;+\infty)\)
  3. \(\begin{cases}x_1<0\\x_2>1\end{cases}\iff\left(\begin{cases}x_1<0\\x_2>0\end{cases}\wedge\begin{cases}x_1<1\\x_2>1\end{cases}\right)\)
    • \(\begin{cases}x_1<0\\x_2>0\end{cases}\iff x_1x_2<0\iff -2p+1<0\iff p>{1\over2}\)
    • \(\begin{cases}x_1<1\\x_2>1\end{cases}\iff (x_1-1)(x_2-1)<0\iff x_1x_2-(x_1+x_2)+1<0\iff \\
      \qquad \iff -2p+1+p+2+1<0\iff p>4\)
Wobec 1.-3. \(p\in(4;+\infty)\)

Albo
Parabolami sprzyjającymi, dla funkcji \( y=f(x)=x^2+(p+2)x -2p+1\), trzeba i wystarczy
\[\begin{cases}f(0)<0\\ f(1)<0\end{cases}\]
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: równanie kwadratowe

Post autor: Jerry »

Jerry pisze: 16 kwie 2022, 00:09 Parabolami sprzyjającymi, dla funkcji \( y=f(x)=x^2+(p+2)x -2p+1\), ...
Obrazek

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ