dowód nierówności o 2 zmiennych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

dowód nierówności o 2 zmiennych

Post autor: poetaopole »

Wykaż, że dla dodatnich a i b zachodzi \(2a ^{3} +3b ^{2} +1 \ge 6ab\). Możliwie bez nierówności między średnimi.
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Re: dowód nierówności o 2 zmiennych

Post autor: poetaopole »

Już mam! \((a-1) ^{2}(2a+1)+ 3(a-b) ^{2} \). Z małą pomocą...
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: dowód nierówności o 2 zmiennych

Post autor: Jerry »

poetaopole pisze: 15 kwie 2022, 12:01 ... Możliwie bez nierówności między średnimi.
Dlaczego? Przecież to przyjazne...
\[\bigwedge\limits_{a,\ b\ \in\ \rr_+}\frac{a^3+a^3+b^2+ b^2+ b^2+1}{6}\ge\sqrt[6]{a^3\cdot a^3\cdot b^2\cdot b^2\cdot b^2\cdot 1}\]
i
\[\frac{a^3+a^3+b^2+ b^2+ b^2+1}{6}=\sqrt[6]{a^3\cdot a^3\cdot b^2\cdot b^2\cdot b^2\cdot 1}\iff a^3=b^2=1\]
Pozdrawiam
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Re: dowód nierówności o 2 zmiennych

Post autor: poetaopole »

Dlaczego? Bo rozwiązanie ze średnich już miałem :)
ODPOWIEDZ