układ z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
attec18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

układ z parametrem

Post autor: attec18 »

Wyznacz wartość parametru a , dla którego rozwiązania układu nierówności:
\(\begin{cases}
\log_{\frac{1}{3}}{(3^{x}-6a)}+\frac{2}{\log_{a}{3}}<x-3\\
\log_{\frac{1}{3}}{(3^{x}-18)}>x-5\\
\end{cases}\)

tworzą przedział o długości 1/3.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: układ z parametrem

Post autor: Jerry »

  • \(\log_{\frac{1}{3}}{(3^{x}-6a)}+\frac{2}{\log_{a}{3}}<x-3\wedge a>0\wedge a\ne1\wedge x>\log_36a\\
    \log_{\frac{1}{3}}\frac{(3^{x}-6a)}{a^2}<\log_{\frac{1}{3}}\frac{27}{3^x}\\
    \ldots\\ (3^x)^2-6a\cdot3^x-27a^2>0\\
    \ldots \\x\in(2+\log_3a;+\infty)\\ \)
  • \(\log_{\frac{1}{3}}{(3^{x}-18)}>x-5\wedge x>\log_318\\
    \log_{\frac{1}{3}}{(3^{x}-18)}>\log_{\frac{1}{3}}\frac{3^{5}}{3^x}\\
    \ldots\\ (3^x)^2-18\cdot3^x-243<0\\ \ldots\\ x\in(2+\log_32; 3)\\ \)
  1. Dla \(a\in(0;1)\cup(1;2)\) zbiorem rozwiązań układu jest przedział \((2+\log_32; 3)\). Ponieważ \(3-(2+\log_32)>{1\over3}\), to przypadek zaniedbujemy.
  2. Dla \(a\in\langle2;3)\) zbiorem rozwiązań układu jest przedział \((2+\log_3a; 3)\).
    Aby warunki zadania były spełnione, musi
    \[\log_3a={2\over3}\iff a=\sqrt[3]9\]
  3. \(a\ge3\So x\in\emptyset\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ