Rozwiąż równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 lis 2021, 18:37
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie
Dla \( x \geq 0 \) równość zachodzi.
Dla \( x < 0 \) mamy:
\( |7 + x| = |x - 7| \So x = 0 \notin (- \infty , 0) \)
Zatem odpowiedzią jest przedział \( [0 , \infty) \)
Dla \( x < 0 \) mamy:
\( |7 + x| = |x - 7| \So x = 0 \notin (- \infty , 0) \)
Zatem odpowiedzią jest przedział \( [0 , \infty) \)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie
\(|7-|x||=|x-7|\\
||x|-7|=|x-7|\\
|x|-7=x-7\;\;\;\vee\;\;\;|x|-7=-x+7\\
|x|=x\;\;\vee\;\;|x|+x=14\\
x\geq 0\;\;\vee\;\;x=7\\\)
Odpowiedź: \(x\in[0,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę