Nierówność trygonometryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Nierówność trygonometryczna
\(\emptyset\)
chyba, że nierówność wygląda tak:
\(\frac{ 1 }{2} \le \sin x< \frac{\sqrt{3}}{2} \)
\(x\in [\frac{\pi}{6}+2k\pi, \frac{\pi}{3}+2k\pi)\cup (\frac{2\pi}{3}+2k\pi, \frac{5\pi}{6}+2k\pi].k\in\mathbb{C}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Nierówność trygonometryczna
Albo
\(\color{red}{-}\frac{ \sqrt{3} }{2} \le \sin x< \frac{1}{2} \)
Wtedy i
\(x\in \left[\langle-\frac{\pi}{3}+k\cdot2\pi; \frac{\pi}{6}+k\cdot2\pi)\cup (\frac{5\pi}{6}+k\cdot2\pi; \frac{5\pi}{3}+k\cdot2\pi\rangle\right]\wedge k\in\zz\)
Pozdrawiam
\(\color{red}{-}\frac{ \sqrt{3} }{2} \le \sin x< \frac{1}{2} \)
Wtedy i
\(x\in \left[\langle-\frac{\pi}{3}+k\cdot2\pi; \frac{\pi}{6}+k\cdot2\pi)\cup (\frac{5\pi}{6}+k\cdot2\pi; \frac{5\pi}{3}+k\cdot2\pi\rangle\right]\wedge k\in\zz\)
Pozdrawiam