równanie trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
równanie trygonometryczne
\(\cos x+\cos\left(x+{\pi\over3}\right)+\cos\left(x+{2\pi\over3}\right)=0\) dla \(x\in\langle0;2\pi\rangle\)
Ostatnio zmieniony 23 lut 2022, 20:29 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: równanie trygonometryczne
Ponieważ
\(\cos\left(x+{2\pi\over3}\right)+\cos x=2\cos\frac{x+{2\pi\over3}+x}{2}\cos\frac{x+{2\pi\over3}-x}{2}=\\ \qquad=2\cos\left(x+{\pi\over3}\right)\cos{\pi\over3}=2\cos\left(x+{\pi\over3}\right)\cdot{1\over2}=\cos\left(x+{\pi\over3}\right)\)
to dane równanie jest równoważne
\[2\cos\left(x+{\pi\over3}\right)=0\]
Wykres i czytamy: \(x={\pi\over6}\vee x={7\pi\over6}\)
Pozdrawiam
[edited] trochę namieszałem - odpowiadałem w trybie edycji Twojego posta... ale już naprawiłem ten błąd!
\(\cos\left(x+{2\pi\over3}\right)+\cos x=2\cos\frac{x+{2\pi\over3}+x}{2}\cos\frac{x+{2\pi\over3}-x}{2}=\\ \qquad=2\cos\left(x+{\pi\over3}\right)\cos{\pi\over3}=2\cos\left(x+{\pi\over3}\right)\cdot{1\over2}=\cos\left(x+{\pi\over3}\right)\)
to dane równanie jest równoważne
\[2\cos\left(x+{\pi\over3}\right)=0\]
Wykres i czytamy: \(x={\pi\over6}\vee x={7\pi\over6}\)
Pozdrawiam
[edited] trochę namieszałem - odpowiadałem w trybie edycji Twojego posta... ale już naprawiłem ten błąd!
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: równanie trygonometryczne
\(\cos (x+\frac{\pi}{3})=\cos x\cos\frac{\pi}{3}-\sin x\sin\frac{\pi}{3}=\frac{1}{2}\cos x-\frac{\sqrt{3}}{2}\sin x\\
\cos(x+\frac{2}{3}\pi)=\cos x\cos\frac{2\pi}{3}-\sin x\sin\frac{2\pi}{3}=-\frac{1}{2}\cos x-\frac{\sqrt{3}}{2}\sin x\\
\cos x+\cos(x+\frac{\pi}{3})+\cos(x+\frac{2\pi}{3})=0\\
\cos x+\frac{1}{2}\cos x-\frac{\sqrt{3}}{2}\sin x-\frac{1}{2}\cos x-\frac{\sqrt{3}}{2}\sin x=0\\
\cos x-\sqrt{3}\sin x=0\\
\frac{1}{2}\cos x-\frac{\sqrt{3}}{2}\sin x=0\\
\cos \frac{\pi}{3}\cos x-\sin\frac{\pi}{3}\sin x=0\\
\cos(\frac{\pi}{3}+x)=0\\
x+\frac{\pi}{3}=\frac{\pi}{2}+k\pi\\
x=\frac{\pi}{6}+k\pi\\\)
wybieramy rozwiązania z podanego przedziału:
\(x\in \{\frac{\pi}{6},\frac{7\pi}{6}\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę