Rozwiąż nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Rozwiąż nierówność

Post autor: LuckyLuck »

Rozwiąż nierówność
\(x^4 +2x^3 - x^2 - 2x-1 \le 0\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: Jerry »

Może
\(w(x)=x^4 +2x^3 - x^2 - 2x-1=(x^4 +2x^3 + x^2)-2x^2 - 2x-1=\\ \quad=(x^2+x)^2-2(x^2+x)-1=(x^2+x-1)^2-2\)
pomoże

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ